ZWEM- & WATERPOLOVERENIGING Nijkerk

header01.jpg

Instagram pagina Zwem- en Waterpolovereniging NijkerkFacebook pagina Zwem- en Waterpolovereniging NijkerkTwitter pagina  Zwem- en Waterpolovereniging Nijkerk

Flevo is een plaatselijke zwemvereniging, waar je op een leuke, sportieve manier in teamverband je eigen zwemprestaties kunt verbeteren. Wanneer je eens wilt meezwemmen om te kijken of dit een sport is die bij jou past, kun je gedurende drie aaneengesloten avonden op proef meetrainen. Voor de jonge zwemmers op maandag- en donderdagavond en voor de wat oudere zwemmers op maandag-, woensdagavond of zaterdagochtend. Hiervoor kun je van tevoren contact opnemen met Pieter Buitelaar, via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hij maakt dan een afspraak voor de proeftrainingen en zorgt dat er de eerste keer een trainster aanwezig is die je ontvangt, je wat uitleg geeft en kan beoordelen in welke trainingsgroep je ongeveer thuishoort. Na drie keer op proef gezwommen te hebben, ontvang je via de train(st)er een inschrijfformulier waarmee je je kunt inschrijven. Dit formulier is ook te downloaden via de website onder 'lidmaatschap'.

We hopen dat je na het lezen van deze informatie zin hebt om bij ons "op proef" mee te trainen en na de proeftijd besluit om lid te worden van onze gezellige, actieve en sportieve zwemvereniging.

De trainingen worden gegeven op maandag-, woensdag-, donderdagavond of zaterdagochtend (kijk voor meer informatie bij Trainingstijden en trainers en Trainingsgroepen). Afhankelijk van je leeftijd (1), je zwemdiploma (2) en eventuele zwemervaring, word je ingedeeld in een baan. Er wordt dan gewerkt aan techniek, conditie en snelheid.

Naast de wekelijkse trainingen organiseert Flevo ieder jaar een zomerkamp, tijdzwemmen, decemberwedstrijden, clubkampioenschappen en komt Sinterklaas rond 5 december tijdens een trainingsavond. Ook doet Flevo mee aan georganiseerde wedstrijden in de regio.

(1) Minimumleeftijd 5 jaar

(2) Zwemdiploma A + B is verplicht

Naast het trainen is het uiteraard ook de bedoeling dat de wedstrijdzwemmers meedoen aan wedstrijden. De wedstrijden worden op diverse niveaus gezwommen. De trainers beslissen of een zwemmer wordt ingeschreven voor een wedstrijd. Een wedstrijd kan ongeschikt zijn voor een zwemmer als het niveau te hoog ligt, de afstanden te lang zijn in verhouding tot het uithoudingsvermogen, de techniek van de zwemslagen onvoldoende beheerst wordt etc. Bovendien kunnen we bij verschillende wedstrijden slechts een maximum aantal zwemmers per nummer inschrijven, of zijn we gebonden aan regels m.b.t. leeftijd of niveau.

Deelname aan wedstrijden kan alleen plaatsvinden als de zwemmer in het bezit is van een geldige startvergunning. Deze startvergunning wordt door de vereniging aangevraagd. De kosten hiervan worden via de contributie verhaald, evenals het startgeld van de Meerkamp, LAC-wedstrijden en Verenigingscompetitie. Andere wedstrijden zijn voor eigen rekening.

Wanneer een zwemmer voor een wedstrijd wordt uitgenodigd, dan ontvangt hij via de e-mail een schriftelijke uitnodiging waarin o.a. wordt vermeld waar, wanneer en hoe laat de wedstrijd is en voor welke afstand(en) er is ingeschreven. Meer informatie hierover volgt verderop in de tekst.

Flevo zwemt mee in de onderstaande wedstrijdvormen. Hieronder volgt voor iedere wedstrijdvorm een uitleg. Veder op in dit document staat een overzicht wie de ploegleiders zijn (zie punt 5) en waar en wanneer de wedstrijden gezwommen worden (zie punt 16).

Meerkamp

Tijdens deze wedstrijden worden beginnende zwemmers in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met een echte wedstrijd. De wedstrijden duren niet al te lang en er worden voornamelijk korte afstanden gezwommen. Meestal gaat een van de zwemtrainers mee die de zwemmers onder zijn of haar hoede heeft, met daarbij een vaste begeleider. Vaak is dit een ouder van een van de zwemmers.

Alles wordt goed uitgelegd aan de zwemmers en ze worden in het begin begeleid tot aan het startblok. De trainer en zwemmer kunnen na de wedstrijd gezamenlijk de race doornemen. De zwemmer kan vragen hoe het ging en de trainer zal de zwemmer zeggen wat hij of zij ervan vond in positieve zin en waar de zwemmer zich op kan verbeteren.

KNZB Nationale Zwemcompetitie

De belangrijkste wedstrijden voor de vereniging zijn de wedstrijden in de competitie. Flevo doet mee in Regio Oost 3e Regionale klasse – competitie (seizoen 2018-2019), waarbij vier competitiewedstrijden worden gezwommen. Bij deze wedstrijden zwem je met de gehele ploeg voor de punten, met als doel de vereniging hoog in de competitie te eindigen of in de toekomst zelfs te promoveren naar een andere klasse. Afmelden kan alleen in overleg met de ploegleiders (zie ook punt 9 “Afmelden/boeteregeling”).

LAC-wedstrijden

LAC staat voor Lange Afstand Circuit en is een serie wedstrijden met lange afstanden. In de loop van het seizoen worden de afstanden steeds langer. De jongste zwemmers komen in de eerste periode van het seizoen uit op de 200 m vrije slag en zwemmen in de laatste periode 400 m vrije slag en 200 m wisselslag. De oudste zwemmers beginnen met 800 m vrije slag en 200 m wisselslag en bouwen dat op tot 2000 m vrije slag en 400 m wisselslag. De overige leeftijden zitten hier tussenin. LAC-wedstrijden zijn goed voor je conditie. Bovendien is het erg leuk, omdat je jezelf uitdaagt om steeds verder te zwemmen.

Clubwedstrijden

Aan het eind van het seizoen zijn er altijd de Clubkampioenschappen. Deze neemt 1 avond in beslag, waarbij alle vier de zwemslagen worden gezwommen. De behaalde resultaten kunnen worden beloond met een prijs. Er is voor iedere jaargang, voor zowel de jongens als de meisjes, een gouden, zilveren en bronzen medaille te winnen. Daarnaast is er een prijs voor de zwemmer tot 12 jaar die de meeste vooruitgang heeft geboekt binnen het seizoen. Dit is de Springbokzuil. Voor zwemmers vanaf 12 jaar is er de Carla van Stelten-bokaal. Deze bokaal is te winnen als je goede tijden zwemt, je inzet voor de club en enthousiast je trainingen volgt.

Voor meer informatie over andere wedstrijden waar Flevo incidenteel aan mee doet kun je vinden in de infogids.

Van Tot Afd Groep Bad

Maandag
18.00 19.00 zw Sterrenplan Doelgroepen bad
18.00 19.00 zw Techniekgroep Wedstrijdbad
19.00 20.00 zw Jeugd- en  zwemselectie Wedstrijdbad

Dinsdag
18.00 19.00 wp Mini Polo Doelgroepen bad
18.00 18.45 wp O11, O13 Wedstrijdbad
18.45 19.30 wp O15, O17 Wedstrijdbad
19.30 20.30 wp Dames 1 Wedstrijdbad
19.30 20.30 wp Heren 1 en 2 Wedstrijdbad

Woensdag
19.00 20.00 zw

Jeugd- en zwemselectie

Wedstrijdbad

Donderdag
18.00 19.00 zw Techniekgroep Wedstrijdbad
18.15 19.15 wp Mini polo Doelgroepen bad
19.00 20.00 wp O.11, O.13, O15 Wedstrijdbad
20.00 21.00 wp D1 + O17 meisjes Wedstrijdbad
20.00 21.00 wp H3 + O17 jongens Wedstrijdbad
21.00 22.00 wp Heren 1 en 2 Wedstrijdbad

Zaterdag
08.00 09.00 zw Jeugd- en  zwemselectie Wedstrijdbad
08.00 09.00 zw Borstcrawlcursus Wedstrijdbad

Hier komen de limieten

Flevo heeft verschillende trainingsgroepen. Aan het einde van het seizoen worden de zwemmers beoordeeld, en aan de hand hiervan wordt de groepsindeling voor het begin van het nieuwe seizoen gemaakt. De indeling waarmee gestart wordt, is voorlopig. Wijzigingen kunnen zich voordoen door groei van een groep, snellere technische ontwikkeling van een zwemmer, wijziging in beschikbaarheid van trainers etc. Hieronder volgt in het kort een uitleg voor elke groep.

Sterrenplan

Kinderen die na het diplomazwemmen graag meer willen zwemmen kunnen via het Sterrenplan kennismaken met de verschillende zwemsporten, zoals wedstrijdzwemmen en waterpolo. In twee jaar worden er 6 tot 8 onderwerpen behandeld waarbij stickers, certificaten en posters verdiend kunnen worden.

Techniekgroep "Instroom"

Dit is de startersgroep voor wedstrijdzwemmen. Het doel in deze groep is het op een speelse manier aanleren van de basisvaardigheden van de wedstrijdslagen.

Techniekgroep "Beginner"

In deze groep wordt op een meer serieuze manier verder gewerkt aan het aanleren van de basisvaardigheden van de wedstrijdslagen. Het doel in deze groep is het verbeteren en uitbreiden van de vaardigheden voor de wedstrijdslagen.

Techniekgroep "Gevorderden"

Naast het verder verbeteren en uitbreiden van de vaardigheden voor de wedstrijdslagen, wordt in deze groep ook gewerkt aan het zwemmen van wat langere afstanden. Daarnaast is het vertrouwd raken met de reglementen voor de wedstrijden van belang.

Jeugd zwemmers

Wanneer er een goede basis is gelegd voor de wedstrijdslagen en uithoudingsvermogen worden techniek en snelheid verder uitgediept. Daarnaast wordt uitgelegd welke verschillende trainingsvormen er zijn en wat hun doel is.

Selectie zwemmers

In deze groep wordt getraind door wedstrijdzwemmers die serieus trainen en (persoonlijke) doelen stellen. Het doel is verdere ontwikkeling van zwemtechnieken en het vertrouwd raken met diverse trainingsvormen. Hierbij gaan plezier en prestatie hand in hand.

Recreatieve zwemmers

Zowel bij de jeugd als bij de selectie zwemmers is er ook ruimte voor de recreatieve zwemmers om hun persoonlijke doelen te stellen. Dit doel kan een specifieke wedstrijd zijn of om de conditie op pijl te houden. Hierbij staat plezier boven prestatie.

Borstcrawlcursus

De borstcrawlcursus is voor iedereen die de borstcrawl techniek goed wil leren beheersen of verbeteren: van de recreatieve zwemmer die wekelijks lekker zijn baantjes wil afleggen, tot aan de sportieveling die een triatlon of een open water wedstrijd op zijn of haar verlanglijstje heeft staan. Flevo organiseert samen met de KNZB op verschillende momenten in het jaar borstcrawlcursussen (basis en gevorderd). Het doel: in 12 weken een technisch goede borstcrawl aan te leren.

Voor actuele informatie en inschrijving verwijzen wij je naar deze link.

Ieder seizoen maakt de zwemafdeling een informatiegids.
Dit is het informatie boekje met alle info voor leden van de zwemafdeling.

De informatiegids wordt aan het begin van ieder seizoen uitgegeven. Het is mogelijk dat informatie inmiddels is aangepast. De tekst van de website is hierin leidend, de tekst van de informatiegids wordt slechts eenmaal per jaar aangepast.

Download hier de versie van seizoen 2022-2023

De zwemcommissie

Wedstrijden zwemafdeling seizoen 2023-2024:

Datum Activiteit Toelichting Tijd
01-07-2024 Clubkampioensch. Flevo (Nijkerk) 18:00
08-07-2024 Clubkampioensch. Flevo (Nijkerk) 18:00
       
Datum Activiteit Toelichting  
14-10-2023 LAC #1 Zignea (Emmeloord) 15:30
16-12-2023 LAC #2 Flevo (Nijkerk) 14:15
01-04-2024 LAC #3 DWK (Barneveld) 14:15

13-04-2024

LAC #4 Bataviaswim (Lelystad) 15:15
       
Datum Activiteit Toelichting  
30-09-2023 NZC #1 Hatto Heim (Hattem) 17:15
11-11-2023 NZC #2 Nunspeet (Nunspeet) 17:15
27-01-2024 NZC #3 DWK (Barneveld) 14:00
09-03-2024 NZC #4 Flevo (Nijkerk) 14:15
       
Datum Activiteit Toelichting  
23-09-2023

Meerkamp #1

Deltasteur (Kampen) 16:30
04-11-2023 Meerkamp #2 Flevo (Nijkerk) 14:15
03-02-2024 Meerkamp #3 Woelwaters (Harderwijk) 14:30
06-04-2024 Meerkamp #4

Nunspeet (Nunspeet)

17:15
25-05-2024 Meerkamp #5 Deltasteur (Kampen) 16:30
       

 

Let op alle tijden zijn onder voorbehoud

 

Wijzigingen voorbehouden

 

 

 

Datum Plaats Soort Wedstrijd Uitslagen Flevo Uitslagen Totaal
17-09-2022 Kampen Meerkamp #1 17-09-2022 17-09-22
         

Stand KNZB verenigings competitie

Verenigings competitie KNZB

Subcategorieën