ZWEM- & WATERPOLOVERENIGING Nijkerk

header08.jpg

Instagram pagina Zwem- en Waterpolovereniging NijkerkFacebook pagina Zwem- en Waterpolovereniging NijkerkTwitter pagina  Zwem- en Waterpolovereniging Nijkerk

Naast het trainen is het uiteraard ook de bedoeling dat de wedstrijdzwemmers meedoen aan wedstrijden. De wedstrijden worden op diverse niveaus gezwommen. De trainers beslissen of een zwemmer wordt ingeschreven voor een wedstrijd. Een wedstrijd kan ongeschikt zijn voor een zwemmer als het niveau te hoog ligt, de afstanden te lang zijn in verhouding tot het uithoudingsvermogen, de techniek van de zwemslagen onvoldoende beheerst wordt etc. Bovendien kunnen we bij verschillende wedstrijden slechts een maximum aantal zwemmers per nummer inschrijven, of zijn we gebonden aan regels m.b.t. leeftijd of niveau.

Deelname aan wedstrijden kan alleen plaatsvinden als de zwemmer in het bezit is van een geldige startvergunning. Deze startvergunning wordt door de vereniging aangevraagd. De kosten hiervan worden via de contributie verhaald, evenals het startgeld van de Meerkamp, LAC-wedstrijden en Verenigingscompetitie. Andere wedstrijden zijn voor eigen rekening.

Wanneer een zwemmer voor een wedstrijd wordt uitgenodigd, dan ontvangt hij via de e-mail een schriftelijke uitnodiging waarin o.a. wordt vermeld waar, wanneer en hoe laat de wedstrijd is en voor welke afstand(en) er is ingeschreven. Meer informatie hierover volgt verderop in de tekst.

Flevo zwemt mee in de onderstaande wedstrijdvormen. Hieronder volgt voor iedere wedstrijdvorm een uitleg. Veder op in dit document staat een overzicht wie de ploegleiders zijn (zie punt 5) en waar en wanneer de wedstrijden gezwommen worden (zie punt 16).

Meerkamp

Tijdens deze wedstrijden worden beginnende zwemmers in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met een echte wedstrijd. De wedstrijden duren niet al te lang en er worden voornamelijk korte afstanden gezwommen. Meestal gaat een van de zwemtrainers mee die de zwemmers onder zijn of haar hoede heeft, met daarbij een vaste begeleider. Vaak is dit een ouder van een van de zwemmers.

Alles wordt goed uitgelegd aan de zwemmers en ze worden in het begin begeleid tot aan het startblok. De trainer en zwemmer kunnen na de wedstrijd gezamenlijk de race doornemen. De zwemmer kan vragen hoe het ging en de trainer zal de zwemmer zeggen wat hij of zij ervan vond in positieve zin en waar de zwemmer zich op kan verbeteren.

KNZB Nationale Zwemcompetitie

De belangrijkste wedstrijden voor de vereniging zijn de wedstrijden in de competitie. Flevo doet mee in Regio Oost 3e Regionale klasse – competitie (seizoen 2018-2019), waarbij vier competitiewedstrijden worden gezwommen. Bij deze wedstrijden zwem je met de gehele ploeg voor de punten, met als doel de vereniging hoog in de competitie te eindigen of in de toekomst zelfs te promoveren naar een andere klasse. Afmelden kan alleen in overleg met de ploegleiders (zie ook punt 9 “Afmelden/boeteregeling”).

LAC-wedstrijden

LAC staat voor Lange Afstand Circuit en is een serie wedstrijden met lange afstanden. In de loop van het seizoen worden de afstanden steeds langer. De jongste zwemmers komen in de eerste periode van het seizoen uit op de 200 m vrije slag en zwemmen in de laatste periode 400 m vrije slag en 200 m wisselslag. De oudste zwemmers beginnen met 800 m vrije slag en 200 m wisselslag en bouwen dat op tot 2000 m vrije slag en 400 m wisselslag. De overige leeftijden zitten hier tussenin. LAC-wedstrijden zijn goed voor je conditie. Bovendien is het erg leuk, omdat je jezelf uitdaagt om steeds verder te zwemmen.

Clubwedstrijden

Aan het eind van het seizoen zijn er altijd de Clubkampioenschappen. Deze neemt 1 avond in beslag, waarbij alle vier de zwemslagen worden gezwommen. De behaalde resultaten kunnen worden beloond met een prijs. Er is voor iedere jaargang, voor zowel de jongens als de meisjes, een gouden, zilveren en bronzen medaille te winnen. Daarnaast is er een prijs voor de zwemmer tot 12 jaar die de meeste vooruitgang heeft geboekt binnen het seizoen. Dit is de Springbokzuil. Voor zwemmers vanaf 12 jaar is er de Carla van Stelten-bokaal. Deze bokaal is te winnen als je goede tijden zwemt, je inzet voor de club en enthousiast je trainingen volgt.

Voor meer informatie over andere wedstrijden waar Flevo incidenteel aan mee doet kun je vinden in de infogids.